top of page

Authenticiteit


Authenticiteit, een prachtig onderwerp. De basis kun je wel zeggen van wie we zijn en hoe we leven. Onze authenticiteit laat zien wie we werkelijk zijn en wat we hier komen doen.


authenticiteit |©Onbekend

Onze authenticiteit echter, heeft het best zwaar in de huidige tijd. We worden geduwd in een richting waarin we niet willen. We drijven af van wat we diep vanbinnen voelen want de berichtgevingen zijn heftig, bijna dwingend. De kunst is, bij onszelf te blijven en regelmatig, ja dagelijks, in te checken bij ons authentieke zelf. Hoe voelt dit? Zonder er altijd woorden aan te hoeven geven, weten we zelf heel echt wel of iets goed of juist niet goed voelt. Schakel het hoofd dan ook maar eens wat vaker uit, laat dat stemmetje verstillen en geef het podium weer aan je hart. Want je hart vertelt je namelijk precies wat wel of niet goed is.


Maar vergeet niet dat de ‘authenticiteit van de huidige tijdgeest’ ook precies alles doet zoals het bedoeld is. Alles wat er om ons heen gebeurt, is zo bedoeld. Zaken die nu aan de oppervlakte drijven, willen juist nu gezien worden.

Dat geldt op wereldniveau, maar zo ook op micro niveau, bij jou zelf. In jou.

Dus: vóel. Zonder oordeel, zonder woorden kun je voelen wat het met je doet. En vervolgens kun je een keuze maken die bij jouw gevoel past, bij jouw authenticiteit.

Daar zit geen oordeel op! Hoewel het grote collectief gewend is om te oordelen, om zaken te categoriseren, te polariseren, neigend naar dualisme, bestaat er geen oordeel.


We zijn hier allemaal gekomen met onze eigen authenticiteit. Daar hebben we vooraf voor gekozen. Dus stap maar eens wat vaker uit alle ruis en verstil, keer naar binnen en vóel. Voel jouw authenticiteit. Ga handelen van daaruit. Spreek van daaruit als je de behoefte voelt te spreken. Of te schrijven. Of te creëren.


Daar waar het licht op schijnt, dat wil gezien. Het is tegenwoordig eenvoudig te zien waar wereldwijd de bouwlamp op gericht staat. Maar kun jij ook je eigen schaduwkanten belichten? Ze te zien en te laten zijn vanuit een liefdevolle zachtheid. Te erkennen? Jouw eigen schaduwkanten zijn ook onderdeel van jouw authenticiteit. Zijn júíst onderdeel van jouw authenticiteit! Wanneer je ze kunt laten zijn, ze kunt erkennen, zal het lichter worden. Door je eigen schaduwkanten in stand te houden, houd je jezelf weg van je -volledig- authentieke zelf. Want je schaduwkanten zijn juist de dingen van je authentieke zelf die graag gezien willen worden. Het zal je inzicht brengen in wie je bent en weer een stap dichter bij je authentieke zelf terugbrengen.


Je schaduwkant wordt helaas maar al te vaak uitgelegd als een negatief onderdeel van jezelf. Maar niets is minder waar. Je schaduwkant is letterlijk: een kant van je ware zelf -bewust of onbewust- onbelicht laten, in de schaduw zetten. Omdat ze niet algemeen maatschappelijk geaccepteerd zijn? Omdat je je er voor schaamt? Bang bent dat anderen je erop veroordelen, er om uitlachen?


Niet durven dansen omdat een ander dat gek, belachelijk, ongepast vindt. En dus doe je het maar niet, schuif je het in de schaduw. Dát is je schaduwkant. Schijn er je licht eens op?

Authenticiteit. Je ware ik. In al zijn aspecten. Prachtig!


18 weergaven

Comments


bottom of page